Malalai fra Maiwand

Malalai var datter av en gjeter fra Khig, en liten landsby i utkanten av slagmarken i Maiwand. Både faren og forloveden hennes var med i Ayubs hær under angrepet på britene 27. juli 1880, noen sier at dette også var bryllupsdagen hennes. Malalai var der sammen med mange andre kvinner for å hjelpe med å stelle de sårete, og for å hjelpe soldatene med forsyninger av vann og våpen.

Etter hvert utviklet slaget seg slik at den afghanske hæren begynte å miste motet til tross for at den var større enn den britiske, og krigslykken så ut til å snu til fordel for britene. Da Malalai så dette, tok hun av seg hodeplagget og ropte ut:

Min unge kjærlighet! Hvis du ikke faller i slaget ved Maiwand,
Ved Gud, du vil bli minnet som et symbol på skam!

Dette ga mange av de afghanske frihetskjemperne ny innsatsvilje, så de fordoblet sine anstrengelser. I det øyeblikket falt en av frihetskjempernes fremste flaggbærerne for en britisk kule, og Malalai gikk fram, løftet flagget (noen sier at hun laget et flagg av hodeplagget sitt) og sang en landai, et kort vers i en tradisjonell diktform:

Med en bloddråpe fra min kjæreste
spilt i forsvaret av vårt hjemland
vil jeg sette en skjønnhetsflekk på min panne
som får rosen i hagen til å blekne.

Men da ble Malalai selv slått til jorden og drept. Likevel hadde ordene gitt hennes landsmenn ny styrke, og snart ga britenes linjer etter og brøt sammen, noe som førte til en katastrofal retrett tilbake til Kandahar og det største nederlaget for den anglo-indiske hæren i den andre afghan-krigen. Etterpå ga Ayub Kahn en spesiell æresbevisning til Malalai, og hun ble ført til sin egen landsby, der graven hennes kan besøkes den dag i dag.

Britiske kilder nevner ikke Malalai og den rollen hun hadde i slaget. Det kan hende at ingen av britene la merke til det hun gjorde, eller de oppfattet ikke handlingene hennes som så betydningsfulle som afghanerne. Det er sjelden at kvinner blir nevnt i beretninger fra krig.

Ved siden av innsatsen til Malalai er det mange andre faktorer som var til afghanernes fordel den dagen, slik som terrenget og de to hærenes posisjon, antallet soldater, dyktig bruk av artilleri og kanskje noen ukloke avgjørelser på britisk side. Men det er uansett ingen tvil om at hennes handlinger har gjort henne fortjent til en status som en nasjonal helt, og hun blir fremdeles holdt i ære. Skoler, sykehus og til og med et ukeblad for kvinner er blitt oppkalt etter henne. Malalai er også et populært jentenavn, med Malalai Joya som en sjelden kvinnelig stemme i nyere afghansk politikk.

Oversatt fra afghanland.com

Malala, som fikk Nobels fredspris i 2014, er oppkalt etter Malala (Malalai) fra Maiwand.

Forfatter: eyvrii

I am a human being

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: