Kamelen


(About the camel, oversatt fra www . arab .net)
Kamelens evner har vi lært å kjenne gjennom mange århundrer. Den har en viktig plass i menneskenes historie. Men kamelens betydning for livet i ørkenen blir mindre i våre dager, fordi mekaniseringen griper mer og mer om seg. Derfor er det opp til oss og våre etterkommere å sørge for at dette fantastiske dyret også i framtidas verden beholder sin spesielle plass i hjertene våre.

Kamelen ble temmet for tusenvis av år siden av handelsmenn som trente den til å gå den lange og slitsomme veien fra Sør-Arabia til det nordlige Midt-Østen. Etter hvert ble kamelen ørkenboerens viktigste kilde til transport, skygge, melk, kjøtt, ull og beskyttelse.

Folk i Arabia er ikke så avhengig av kamelen som tidligere. I våre dager er kamelen et flott syn på sportsarenaen, og den er et symbol på fortidens sivilisasjon. Tiden da kamelen var det viktigste transportmiddelet, er forbi. Men i mange deler av Afrika og Asia trekker kamelen fremdeles ploger, driver vannhjul og transporterer folk og varer til markedet på ørkenveier der ingen motorkjøretøy kan komme seg fram.

Ata Allah, Guds gave
Beduinene bruker dette navnet om den arabiske en-puklete kamelen, Camelus Dromedarius.

Oppførsel
Kameler har rykte for å ha dårlig lynne og for å være noen gjenstridige skapninger som både spytter og sparker. Men i virkeligheten er de som regel rolige, tålmodige og intelligente. Den stønnende og hese lyden som kamelen lager når den er fullt lesset opp og må reise seg, er ikke et tegn på at den ikke liker å arbeide. Den viser bare at kamelen anstrenger seg, slik som en vektløfter som grynter og peser når han løfter tungt.

 Kroppstemperatur
Kameler peser ikke, og de svetter veldig lite. Mennesker begynner å svette når temperaturen utenfor kroppen blir høyere enn kroppens temperatur på 37 grader, men kamelen har en enestående kropps-termostat. Den kan øke kroppstemperaturen seks grader før den begynner å svette, slik tar den vare på væskene i kroppen og unngår unødvendig tap av vann. Ingen andre pattedyr kan gjøre dette.
Kamelens kroppstemperatur er ofte lavere enn lufttemperaturen, derfor vil en gruppe hvilende kameler presse seg mot hverandre for å avkjøle seg hvis det er veldig varmt.

Farge
Pelsen kan ha forskjellige brunfarger, fra beige til nesten svart.

Ører
Kamelens ører er små, men den hører godt, selv om den kan velge å la være å bry seg om en ordre. Ørene er beskyttet av pels for å forhindre sand og støv i å blåse inn i øregangen.

 Øyne
Kamelens øyne er store, med et mykt uttrykk. De er beskyttet av en dobbel rekke med lange, krøllete øyenbryn som også hjelper til å holde sand og støv borte, mens tykke buskete øyenbryn beskytter øynene fra ørken-sola.

 Føtter
Kameler har brede, flate læraktige føtter med to tær på hver fot. Når kamelen setter foten på marka brer foten seg ut slik at den ikke synker ned i sanden. Når den går, flytter den begge beina på samme side av kroppen samtidig. Denne måten å gå på kan føre tankene mot den rullende bevegelsen til en båt, og forklarer kallenavnet «ørkenens skip».

 Mat
En kamel kan gå 5 til 7 dager med lite eller ingenting å spise og drikke, og den kan miste en firedel av vekten uten å bli utmattet. Kamelens livrett er dadler, gras og kornslag som hvete og havre. Men en arbeidskamel kan lett klare seg med å spise tornebusker eller hva som helst den kan finne – beinrester, frø, tørkete blader eller til og med eierens telt.

 Hårvekst
Alle kameler røyter om våren, og den nye pelsen er vokst ut om høsten. Kamelhår er etterspurt over hele verden som materiale for klær og malerpensler, i tillegg til at de brukes til tradisjonelle tepper og telt. En kamel kan felle mer enn 2 kilo hår ved hver hårfelling.

Hard hud
Tykke, nakne flekker med tørr hud viser seg på kamelens bryst og kneledd når dyret når fem måneders-alderen. Disse læraktige flekkene hjelper til med å støtte dyrets kroppsvekt når det kneler, hviler og reiser seg.

 Høyde
En fullvoksen kamel har en skulderhøyde på 1,85 meter, og toppen av pukkelen er 2,15 meter.

 Historie
Vitenskapsfolk mener at stamfedrene til den moderne kamelen levde i Nord-Amerika for minst 40 millioner år siden, vandret over til landbroen mellom Alaska til Asia og seinere Afrika. I Asia delte arten seg i to grupper som ble til de to hovedtypene kamel vi kjenner i dag: Dromedaren og den topuklete baktriske kamelen, som har kortere bein.

 Pukkel
Kamelen lagrer ikke vann i pukkelen, slik mange tror. Egentlig er pukkelen en fold med fettvev som dyret tar energi fra når det er vanskelig å finne mat. Når kamelen bruker fettet i pukkelen til å finne mat, blir pukkelen pløsete og krymper. Hvis kamelen trekker for mye fett ut fra pukkelen, vil den posen som er igjen falle til siden og henge ned over ryggen på den. Mat og noen dagers hvile gir pukkelen det normale faste utseendet tilbake.

 Bein
Kamelens lange, tynne bein har kraftige muskler som gjør at den kan bære tunge bører over lange strekninger. En kamel kan bære 450 kilo, men en vanlig og mer behagelig oppakning er 150 kilo. Vanligvis er kamelen et arbeidsdyr i bare seks til åtte måneder av året, resten av tiden må den hvile for å hente seg inn igjen.

 Livslengde
Etter en graviditetsperiode på 13 måneder føder kamelmora en enkelt unge, noen ganger tvillinger. Kalvene kan gå etter noen få timer, men holder seg til mora inntil de er voksne ved femårsalderen. En kamel lever omtrent 40 år, men etter 25 års-alderen blir den ikke lenger brukt til arbeid.

 Kjøtt
Det beste kjøttet kommer fra unge han-kameler. Det regnes som en delikatesse i arabisk kosthold, og blir mer og mer populært i områder som er for tørre til at det er mulig å holde kyr, sauer eller geiter. Selv om kjøttet kan være seigt å tygge, likner smaken på oksekjøtt.

 Melk
Kamelmelk er mye mer næringsrikt enn kumelk. Den inneholder mindre fett og melkesukker, men mer kalium, jern og c-vitamin. Den blir vanligvis drukket frisk, og det kreves tilvenning for å like den. De fleste kamelene i Saudi-Arabia blir holdt for melkens skyld.

Munn
Kamelen har en stor munn med 34 skarpe tenner. Den kan spise tornebusker uten at munnen tar skade, og den kan bruke tennene som våpen mot rovdyr hvis det er nødvendig. Kamelen tygger ikke før den svelger, men den tygger drøv på den ufordøyde maten.

 Fart
Normal gangfart for en kamel er 5 kilometer i timen, en arbeidskamel går normalt 40 kilometer på en dag. På sportsbanen kan kamelen galoppere 20 kilometer i timen.

 Vann
Kameler trenger veldig lite vann hvis beitet er godt og rikt på fuktighet. En stor kamel kan drikke 100 liter på 10 minutter. Kamelens enestående stoffskifte gjør at det kan lagre vannet i blodet. (Dette fotografiet ble tatt i Nord-Somalia i 2006.)

 Vekt
En fullvoksen kamel veier opptil 700 kilo

4 kommentarer om “Kamelen”

  1. Takk for velredigerte og interessante opplysninger.
    Et spørsmål: hvilken vekt, f.eks. av salt, kan en kamel bære gjennom en gitt ørkenstrekning, eksempelvis fra Timbuktu til et sted i Libya?

  2. Har lett og lett..finner ikke svar noe sted.. Hvor mange spener på et kameljur? Har en ide om to, men er det riktig tro..?:o

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: