Være asylsøker

Et nytt land

Jeg er en gutt på 18 år fra Afghanistan, og jeg bor i Norge nå. Jeg var bare 16 år da jeg kom til Norge, alle ting var både spennende og vanskelig for meg.

Det som var vanskelig, det var det nye norske samfunnet og jeg var ukjent med alt i Norge, religionen og språket er forskjellig, og dessuten var jeg helt alene uten noen slektninger.

Det som var spennende for meg, det var at jeg skulle begynne på et helt nytt liv i Norge. Jeg var spent på å lære meg et nytt språk, og en ny kultur. Nå skulle jeg gå på skolen for å lære noe nytt, for å se en verden der folk lever uten krig, og jeg skulle oppleve et fredelig samfunn.

Jeg har funnet ut at mennesker er ikke skapt for å krige.

Ventetid

Ventetiden går alt for sakte. Man blir sliten i nervene og hodet.

Jeg var utslitt etter å ha vært lenge på flukt. Jeg brukte 6 måneder på veien hit. Tre av dem var i fengsel.

Jeg visste ikke om jeg skulle bli her eller ikke. Framtiden var uviss. Derfor ville jeg ikke gå på skolen.elevitrapp

Jeg lå på senga og prøvde å få litt søvn, men søvnen var langt borte. Den ville ikke komme. Så kom tankene på søsknene som var igjen i familien. Man tenker om de har klart å komme seg ut?

Man tenker på om det hadde vært bedre å dø? Alltid en følelse av håpløshet. Nervene ville ikke fungere.

Avslag

En dag etter skolen var jeg på fotballbanen. Der traff jeg læreren. Hun spurte meg et veldig rart spørsmål: -Hva skal du gjøre hvis du ikke får opphold her?

Jeg tenkte på spørsmålet en stund. Hun så tårene i øynene mine. -Verden er stor. Hvis ikke her, så kanskje en annen plass. Hvis ikke der heller, så kommer jeg å til møte døden.

Oppholdstillatelse

Det var en tirsdag. Jeg kom på mottaket. På veien sto det en hyggelig mann som heter Mohammad, han er fra Marakkesh. Han tok hånden min og vi gikk på kontoret. På veien spurte han: -Hva skjer? Jeg hadde ikke noe svar til ham.

På kontoret var det mange ansatte pluss sjefen på mottaket og skolens rektor. Da fikk jeg et papir. Men jeg var ikke så flink å lese. Så spurte jeg om hva dette var. Sjefen sa at jeg hadde fått oppholdstillatelse. Først trodde jeg det ikke.

Etter den dagen tenkte jeg at nå har jeg fått et helt nytt liv. Nå skal jeg begynne på nytt.

Jeg kommer aldri til å glemme lettelsen min og hvordan jeg endelig kunne puste fritt og trygt etter den dagen.

Fra den dagen kom jeg på skolen hver dag, og jeg kom presis. Jeg ble flinkere i fagene, og jeg fikk positive tanker om alt rundt meg.

Fra Hvalstad til Sjøvegan

Jeg kom til Norge om høsten i 2007. Jeg kom til Oslo, der gikk jeg til politikontoret og ba dem om å få bo i Norge. Politiet sendte meg til et mottak som heter Hvalstad.

Jeg var i Hvalstad i to måneder, så kom jeg til mottaket i Sjøvegan kommune, og etter seks måneder fikk jeg oppholdstillatelse i Norge. Sommeren 2008 flyttet jeg fra mottaket til en leilighet i Salangen kommune, og nå i 2010 bor jeg fortsatt på Sjøvegan. Jeg trives på Sjøvegan, og går på skolen her, og jeg har venner her. Livet blir lettere etter hvert

Å søke om oppholdstillatelse

Først kommer alle til Oslo og går til politistasjonen. Politiet tar fingeravtrykk av asylsøkeren og spør hvor han kommer fra. De spør også om hvordan vi kom til Norge og hvorfor vi kom. Asylsøkeren svarer på alle spørsmålene hos politiet.

Asylsøkeren blir sendt fra politistasjonen til mottaket på Tanum. Der får han nok klær, mat og litt penger. Etter en måned blir han innkalt av UDI.

UDI spør også om hvorfor han kom til Norge. De stiller mange personlige spørsmål. Intervjuet tar cirka 3 til 5 timer, og UDI sier at han får svar om 6 måneder. Asylsøkeren har ikke lov å gå på skolen mer enn 300 timer før han har oppholdstillatelse.

Etter seks måneder får han positivt eller negativt svar fra UDI. Hvis søknaden blir godtatt, får han opphold i Norge. Hvis ikke, har han anledning til å klage. Han får en advokat fra UDI som jobber fem timer gratis for asylsøkeren.

Etter oppholdstillatelse får han lov til å gå på skolen. Han får en leilighet fra IMDI, og han starter livet sitt i Norge.

Lang saksbehandlingstid

Først og fremst vil jeg takke de norske myndighetene, fordi de har alltid vært snille mot nesten alle flyktninger.Vi er meget takknemlige.Vi vet at en søknad om oppholdstillatelse ikke er noen enkel sak som kan avgjøres på noen få dager, men alle flyktninger håper at myndighetene kan redusere saksbehandlingstiden

En stor del av de menneskene som flykter fra hjemlandet sitt, ønsket ikke å reise, men det er mange grunner til at de blir nødt til å forlate eget land og alle de gode minnene og opplevelsene de har hatt der.

Å forlate egen kultur og eget folk er ikke lett . Det har store negative innvirkninger på folk. Det er vanskelig å forstå hvordan det føles for de som ikke har opplevd sånne situasjoner selv. Folk flykter fra truende og farlige stuasjoner, men de har med seg til det nye landet et håp om å bli kvitt onde tanker.

Etter at de har søkt om oppholdstillatelse, er det mye mer som venter dem. Mens de venter på oppholdstillatelsen, kanskje noen måneder eller opp til flere år, har de ikke lov å gå på skolen mer enn 250 timer. De har heller ikke lov til å jobbe, fordi en stor del av flyktningene får ikke arbeidstillatelse mens de venter på oppholdstillatelse.

Dessuten får de problemer med sin psykiske helse på grunn av den uklare stuasjonen. Etter at folk har mistet mange måneder, får de endelig oppholdstillatelse. Jeg tror at hvis de hadde brukt den tiden på skole eller til å jobbe, og ikke til å tenke onde tanker, kunne de vært fri for helseproblemene.

I norsk grunnskole

Jeg flyttet fra Frankrike til Norge i 2006 og jeg begynte å gå på skolen her i Salangen.

Først begynte jeg på grunnskolen i Salangen i 2006 og der syntes jeg det var kjempeartig å være i lag med både utlandske elever og de norske elever samtidig. På grunnskolen begynte jeg først å lære norsk i lag med de andre utenlandske elevene og det syntes jeg var veldig koselig. Læreren var veldig klok, og ville lære oss så mye hun kunne.

Etter ca fem måneder hadde hun lært meg så mye norsk at jeg kunne være sammen med de norske elevene. Jeg begynte i niende klasse på grunnskolen, og det var veldig spennende, for jeg kunne ikke så godt norsk og som de andre elevene, og jeg var ikke like flink som dem i de andre fagene heller. Etter hvert begynte jeg å forstå hva jeg skulle lære og å gjøre som de andre elevene.

Jeg fikk mange gode venner, både blant de norske og de utenlandske elevene. Vi spilte fotball i Salangen IF. Den meste tida brukte jeg på idrett i lag med dem, og det var veldig gøy.

På grunnskolen hadde jeg matematikk, engelsk, samfunnsfag, norsk, naturfag, musikk og gym. Jeg var der i to år og lærte veldig mye. Jeg avsluttet både niende og tiende klasse med gode følelser.

I 2008 begynte jeg på den videregående skolen på Sjøvegan i den klassen som heter FUN B. Min faste lærer var en veldig klok lærer som lærte oss mye.

Skolen er viktig

Jeg har lært en ting i Europa, og det er at skole er den viktigste tingen man må ha. Hvis du ikke har bevis på at du har gått på skole, er det veldig få ting du kan gjøre med livet ditt.

Nesten alle jobber i Norge. Du må ha papirer for å få jobb, at du har lært noe om det jobben går ut på. Hvis du ikke har det, får du en dårlig jobb som å vaske eller noe sånt. Så mitt første mål er å bli ferdig med skolen og skaffe noe erfaring. Jeg ville like å få erfaring i forretningslivet eller noe sånt.

Framtida

Mitt mål i framtida er å studere videre på skole for å få god utdanning. Og fullføre videregående og universitet.

imanrahel

Etter endt utdanning vil jeg vil bli sykepleier, det betyr å hjelpe folk som trenger det. Jeg kommer til å bruke mye kraft for å hjelpe mennesker her og i Afrika. For i Afrika trenger de det. Der finnes det mange fattige mennesker, derfor vil jeg hjelpe dem så godt jeg kan i framtiden. Og jeg vil reise rundt og se de folkene som bor forskjellige steder i Afrika.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s