Shirin og Farhad

Det var en gang en tapper mann, en steinhogger som het Farhad. Han var forelsket i en prinsesse som het Shirin, men prinsessen hadde ikke lagt merke til ham. Forgjeves prøvde Farhad å nå fram til Shirin for å vekke kjærlighet til live i hjertet hennes, men ingen våget å fortelle en dame av kongelig byrd at en steinhogger elsket henne. Fortvilet gikk Farhad rundt i fjellene hele dagen uten mat mens han spilte søt musikk til Shirins ære på fløyten sin.

Til slutt var det noen som fant en måte å gjøre prinsessen oppmerksom på steinhoggerens kjærlighet. En eneste gang fikk hun se ham, og det var nok til at kjærligheten som bodde i hans bryst også begynte å våkne i hennes. Men hvordan kunne vel en enkel arbeider håpe å vinne prinsessens hånd?

Det var ikke lenge før keiseren fikk høre ryktene om hvordan datteren hadde skiftet sinn. Han var naturligvis opprørt over oppdagelsen, men ettersom Shirin var hans eneste datter, og siden hun var i ferd med å forgå av lengsel og kjærlighet, avgjorde han at hennes elskede måtte utføre en oppgave så krevende at intet menneske ville kunne klare den. Bare da ville han godta ham som medlem i den kongelige familie.

Den oppgaven som han var lur nok til å foreslå, var at Shirin skulle be sin kjæreste om å grave en kanal i den steinete jorda mellom bergene. Kanalen måtte være femten meter bred, fem meter dyp og 60 kilometer lang!

Prinsessen måtte overbringe farens melding til Farhad, som straks tok spaden på skulderen og bega seg opp i bergene for å begynne på den kolossale utfordringen. Han arbeidet hardt i årevis, og knuste enorme fjellblokker i fjellsidene der kanalen skulle gå. Han begynte arbeidet tidlig om morgenen før daggry hver eneste dag, og sluttet aldri arbeidet før det var blitt så mørkt at ingen kunne se en meter framfor seg.

Shirin besøkte ham i hemmelighet og betraktet den utrettelige Farhad som sov på sin seng av stein med spaden som hodepute. Hun la merke til, med den stolthet som fyller den elskende, at han skar inn hennes bilde i steinen for hver sjette meter, og hun sukket og gikk hjem igjen uten at han hadde merket noen ting.

Farhad arbeidet på kanalen i mange år. Og til slutt var den ferdig. Men oppgaven hans var ennå ikke helt fullført, for han måtte også grave en brønn i den steinete jorda i fjellsiden. Han var halvveis, og var på god vei til å klare det.

Men keiseren oppdaget hva som var i ferd med å skje. Han gikk til sine ministere og ba om råd. Det harde arbeidet hadde ikke tatt livet av Farhad, og avtalen gikk jo ut på at hvis alle betingelsene ble oppfylt, måtte han skjenke Farhad sin datter i ekteskap.

Ministrene foreslo at han skulle sende en gammel kvinne til Farhad og fortelle ham at Shirin var død. Da ville Farhad kanskje miste motet, tenkte de, og forlate arbeidet sitt.

Det var et skittent knep, men det ga løfte om suksess og keiseren sa seg enig i å prøve det. Så de fikk en gammel kvinne til å gå til Farhad, gråtende og skrikende så hun nesten ble kvalt. Steinhoggeren spurte henne om hvorfor hun var så fortvilet.

– Jeg gråter for en som er død, sa hun. – Og for deg. – For en som er død og for meg? spurte Farhad overrasket. – Hvordan forklarer du det?

– Du tapre mann, gråt bedragersken. – Du har gjort et fantastisk arbeid, og du har holdt på så lenge, men du har arbeidet forgjeves, for den som du tilber er død!

– Hva! skrek han opprørt. – Shirin død?

– Så stor var sorgen hans at han hogde seg selv i hodet med den skarpe hakken og døde, mens blodet hans rant inn i den kanalen som han selv hadde hogd ut. Da Shirin hørte det, flyktet hun i sin fortvilelse opp i fjellene der hennes elsker lå. Det blir sagt at hun påførte seg selv et sår i hodet på samme sted hvor Farhad hadde hogd seg, med den skarpe kanten på den hakken som han hadde brukt.

Det flyter aldri vann inn i kanalen, men de to elskende er gravlagt i samme grav.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s