Om vurdering i norsk

Elevene skal ha begrunnelser for de karakterene de får.

Det er blitt svært vanlig å bruke skjemaer til å gi slike begrunnelser. Her på Sjøvegan eksperimenterr vi også med slike skjemaer.

Skjema for å vurdere fortellinger i Gro 4

Skjema for å vurdere noveller i Gro 5

Skjema for å vurdere sakpregete tekster i Gro 5

Skjema for å vurdere muntlig norsk i Gro 5

Vi har gjort oss noen erfaringer med å vurdere tekster i norsk på dette nivået.

For det første: Det er uhyre vanskelig for elever med kort botid i Norge å få god karakter i skriftlig norsk når de måles med ungdomsskolens standard. Det føles ikke bra å gi elevene oppgaver som det er så vanskelig å løse på utmerket måte.

For det andre: Til tross for at skjemaene som elevene får, er uhyggelig grundige, så viser det seg likevel å være vanskelig å få en del av elevene til å innse at de karakterene de får, ikke er alt for strenge. Vi arbeider med denne utfordringen, men vi kan ikke si at vi har løsningen ennå.

For det tredje: Elevene trenger eksempler og modeller for å forstå hvordan de skal skrive. Elevene må derfor studere forskjellige typer korte tekster som ligner på slike tekster som vi ønsker at de skal skrive.  Det er viktig at elevene leser andre fortellinger enn eventyr. Vi tror at de fleste elevene kjenner eventyr og fortellinger fra sitt hjemland. Men når elever i norsk skole skal lære å skrive fortellinger og små noveller, tror vi at det er vanlig å legge vekt på personskildring og å konstruere spennende handlingsforløp. Det kan ta tid å få elevene til å se hvordan dette skal gjøres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s